program 2001: science + fiction / tudomány és fikció nemzetközi médiaművészeti kiállítás rejtett paraméterek Erdély Miklós négy filmje update 2.0 összeállítás az 1997 és 2000 között Németországban készült médiaművészeti munkákból tudományos fikció a médiaművészetben nemzetközi szimpózium Intermédia a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszék diplomakiállítása partnerek


Vonzalom, 2001
Interaktív installáció

"Az interakciót indukáló eszköz első látásra semmiben sem különbözik a szokványos infravörös érzékelőktől. A működés szintjén az automatont idéző szerkezet, mechanikusan reagál a befogadó mozgására, a távirányítóból kilépő infranyaláb eltakarása előbb ki, majd bekapcsolja a "gépet". Ám miután itt egy satuba szorított távirányító, nem pedig egy rejtett érzékelő látja el e funkciót, jelenléte új dimenziót nyer.

A fényképező állványra rögzített távirányító tárgyi megjelenése és működési módja által is kivonja magát az automaton halott állapotából, az emberi ujjat helyettesítő C-szorító egyszerűen, ugyanakkor megrendítően jeleníti meg az emberi szellem robotalkotási vágyát és a "remote controll"-ok életünkben betöltött szerepét. A kitartott pillanat, a perpeetum mobile, és a tökéletes gép álma mind-mind megfogalmazódik ebben az egyszerű tárgyi jelenlétben, (ön)ironikusan úgy teszi az interakció részesévé befogadóját, hogy közben önnön kiszolgáltatottságának modelljét működteti általa."

Maria Marcos