program 2001: science + fiction / tudomány és fikció nemzetközi médiaművészeti kiállítás rejtett paraméterek Erdély Miklós négy filmje update 2.0 összeállítás az 1997 és 2000 között Németországban készült médiaművészeti munkákból tudományos fikció a médiaművészetben nemzetközi szimpózium Intermédia a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszék diplomakiállítása partnerek


Jövőbár, 2001
Interaktív installáció

"A fantasztikus filmekben gyakran látni olyan jeleneteket, melyeken a főhősök a 2000-es évek közepe táján egy jövőbeli szórakozóhelyen töltik idejüket. A falakon képek, szól a zene és gyakran különös koreográfiájú táncokat lejtenek. A projekt egyrészt weboldalán bemutatná ezeket a fellelhető jövődokumentumokat, a holnaplátogató honlaplátogatók pedig megalkothatnak egy jövőbárt, dekorációival, viseleteivel, zenéjével és az ott divatos táncok koreográfiájával. A söralátéttől kezdve a székek formájáig, a világítástól a pincérek ruhájáig, a falakon lévő képektől a zenéig és a táncokig minden részlet kidolgozható, a kiállítás idején túl is nyitva hagyva a lehetőséget a közreműködésre a weboldalon.

Kezdő menünek az általam készített videoriportok alanyai (művészettörténész, táncos, zenész, képzőművész, szórakozóhely-tulajdonos) adnak ötleteket. Berendezett tér is készül, bevonva az Iparművészeti Főiskola hallgatóit a projektbe, akik egy 2060 körüli szórakozóhely arculatát próbálják elképzelni. A projekt folyamatos működésekor mindig hatvan évnyi időre tekint előre, azaz hatvan év múlva összevethető a mai javaslatokkal az akkor létező, és elképzelhető a mostantól 120 évnyi távolságban lévő jövő."

Július Gyula